Успешна фарма за магариња во близина на Задар: Зошто магарето е најдобриот пријател на човекот?

Магарето е многу добар пријател на човекот од памтивек.
Порано, во медитеранската област, магарето беше незаменлив асистент во земјоделството, а беше и главно превозно средство. Денес главно се користи за изложбени цели, но и за добивање млеко.
Ја посетивме фармата за магариња Дар-Мар во околината на Задар, на семејната фарма на Дамир Штулина, во која моментално се сместени 40 магариња. На фармата порано имало над 100 магариња, но сопственикот решил да го намали бројот за да може да ја произведе целата неопходна храна за органско одгледување говеда.

Им обезбедуваме секојдневно пасење, а претежно јадат сено, трева и овес. Често ги наградуваме со јаболка или моркови, а честопати нè посетуваат љубители на животни со деца кои за време на посетата добиваат сад со пченка со кој ги хранат магарињата. Во лето им обезбедуваме доволно свежа вода. Никогаш не е досадно со магарињата. Магарињата се средени и се дотеруваат едни со други. Тука, на фармата тие имаат ограден простор каде што можат слободно да се движат и да се хранат, а обично ја поминуваат зимата во штала. Инстинктивно бараат засолниште од ветер и дожд. Засега, планот е да се одржи овој број на магариња и да се подобри сопственото производство на добиточна храна, со што би се зголемил квалитетот на храната, како и квалитетот на говедата, рече Дамир Штулина.

Магарињата се исклучително вредни, но можат да бидат многу тврдоглави. Ако тие одлучат нешто, многу е тешко да ги уверите. Оваа фарма е дом на многу други домашни видови покрај магарињата: овци, коњи и неколку видови живина. Сепак, главната активност на фармата е производство на млеко од магаре.
Млекото од магаре долго време се користи за исхрана, лекување, зајакнување на имунитетот и убавина. Грците го сметале за одличен лек, а Римјаните за луксузен пијалок. Магарешкото млеко според составот е најмногу слично на мајчиното. Има мал процент на маснотии и многу витамини, а бидејќи има сладок вкус, децата сакаат да го пијат. Некои деца кои се алергични на кравјо, козјо и соино млеко, можат да консумираат млеко од магаре. Ова млеко содржи шеесет пати повеќе витамин Ц отколку кравјото, има витамини А, Д и Е, и е богат извор на калциум и фосфор, и навистина е нутриционистички рудник за злато.
Дамир Штулина започна да одгледува магариња откако луѓето дојдоа кај него во потрага по млеко од магаре, кое одамна е познато како лек за детската болест голема кашлица и денес стана семеен бизнис. Негова најголема награда е кога со благодарност ќе го повикаат оние на кои им помогна да ги надминат своите здравствени проблеми со млеко од магаре.